درمان سرفه در خانه با ۲۵ راهکار سریع و آسان
به گزارش ماندالا، نوشیدن دمنوش زنجبیل، مخلوط شیر و زردچوبه، قرقره منظم آب نمک، بخار آب گرم، اصلاح برنامه غذایی، مصرف داروهای تسکیندهنده سرفه، یا خوردن ترکیب معروف عسل، لیموترش و آویشن با چای یا آبجوش، بهترین راههای درمان سریع سرفه در خانه هستند. سرفه یکی از علائم مهم سرماخوردگی است و معمولا با شدت کم شروع میشود اما اگر نسبت به آن بیتفاوت باشید، طولی نمیکشد که شدید شده و امانتان را میبرد. اگر سرماخوردگیتان شدید نباشد و درمان را از همان روزهای اول شروع کنید، با روشهای خانگی هم میتوانید سرفه را فورا تسکین دهید. هرچند که مثل همیشه توصیه میکنیم که برای گرفتن نتیجه بهتر، حتما با پزشک عمومی یا متخصص گوش، حلق و بینی مشورت کنید.
۱. قرقره آب نمک
مخلوط آب نمک به خاطر خاصیت ضد التهابی نمک، یک ضد سرفه قوی خانگی و عاملی برای جلوگیری از عفونت بدن و سرماخوردگی است. فقط کافیست که یک قاشق چای خوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کنید.
نکته! سعی کنید محلول آب نمک را در روز چند بار قرقره کنید؛ زیرا خاصیت ضد التهابی آن بعد از چند ساعت اثر خواهد کرد.
۲. زردچوبه
زردچوبه خاصیت ضد التهابی دارد و برای تسکین گلو درد و مجاری تنفسی داروی طبیعی مناسبی است. برای درمان سرفه، عصاره زنجبیل تازه را با عسل مخلوط کرده و میل کنید.
همچنین میتوانید زنجبیل را به صورت چای یا دم کرده هم میل کنید. برای این کار چند تکه زنجبیل را خرد کرده و همراه با آب بجوشانید.
۳. شیر و زردچوبه
زردچوبه دارای خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی است و ترکیب آن با شیر، نوشیدنی مناسب برای تسکین التهاب، درمان سرفه، عفونت گلو و عفونت دستگاه تنفسی میشود. برای درست کردن این مخلوط باید دو قاشق زردچوبه را به شیر گرم اضافه کرده و دو بار در روز میل کنید.
۴. دوش آب داغ
تنها برای چند دقیقه زیر دوش آب داغ بمانید تا علائم سرفه بهوسیله بخار فروکش کند! توصیه میکنیم که برای استفاده بهتر از این شرایط، کمی اسانس اکالیپتوس هم در حمام استفاده کنید.
نکته! حتما بعد از حمام آب داغ، آب بنوشید.
۵. سیر خام
سیر خام خاصیت ضد باکتریایی دارد و عفونت گلو را از بین میبرد. اگر در فکر راهی برای درمان فوری سرفه شبانه هستید، حتما این روش را امتحان کنید.
چند حبه سیر خام را در دهان نگه دارید و سپس آنها را در دهانتان خرد کنید. برای از بین رفتن بویش هم آب زیاد بنوشید و کمی جعفری خام بجوید.
۶. تغییر رژیم غذایی
اگر سرفه شبانه یا سرفه در اثر سرطان ریه دارید، یعنی باید برای درمان سریع سرفههای آلرژیک اقدام کنید. بهترین و کم هزینهترین روش هم برای آن، تغییر رژیم غذایی و حذف مواد غذایی زیر است:
- الکل
- غذاهای سرخ شده و چرب
- سیر و پیاز
- نعناع
- ادویهجات و غذاهای پرادویه و تند
- گوجهفرنگی و محصولات تولید شده از آن
- کافئین
- نوشیدنیهای گازدار
- شکلات
۷. نوشیدن آب پیاز
نوشیدن عصاره پیاز در درمان سرفه شدید ناشی از برونشیت مفید است و در درمان سرفه خلط دار تاییر بسیاری دارد. پیاز رشد باکتری در گلو را مهار کرده و سرفههای دردناک را بهبود میبخشد.
توجه! برای مزهدار کردن آب پیاز میتوانید به آن کمی شکر یا عسل اضافه کنید.
۸. ترکیب عسل و فلفل سیاه
یک قاشق چایخوری فلفل سیاه را همراه با دو قاشق چای خوری عسل در یک فنجان آب گرم حل کنید و بنوشید؛ براساس اصول درمان سرفه طب سنتی، سرفه خلط دار شما سریعا خوب خواهد شد. همچنین این معجون خلط آور است و مجاری تنفسی را نرم میکند.
۹. دمنوش آویشن
آویشن خاصیت ضد التهابی دارد و قویترین داروی گیاهی ضد سرفه است. برای خوردن آویشن میتوانید از شربت آویشن یا دمنوش آن استفاده کنید. برای تهیه دمنوش آویشن ۲ قاشق چایخوری آویشن خشک را به یک فنجان آب داغ اضافه کرده و ۱۰ دقیقه صبر کنید. پس از رد کردن آن از صافی، میتوانید دمنوش را میل کنید.
دمنوش آویشن برای درمان سریع سرفه شدید بزرگسالان، گلودرد، برونشیت (التهاب ریه) و مشکلات گوارشی هم مفید است.
۱۰. مصرف مایعات
نوشیدن آب بهاندازه کافی برای درمان فوری سرفه و سرماخوردگی اهمیت بسیار زیادی دارد.
طبق تحقیقات انجام شده، نوشیدن مایعات هم دمای اتاق در درمان سرفه، آبریزش بینی و عطسه و سینوزیت حاد بسیار کارآمد هستند.
آبگوشت، مرغ یا سبزیجات (یا انواع سوپهای رقیق)، دمنوشهای گیاهی، چای سیاه بدون کافئین، آب گرم و آبمیوههای گرم پیشنهادهای خوبی در زمینه مصرف مایعات هستند.
۱۱. آناناس
از آنجایی که آناناس منبع غنی بروملین است، میل کردن آن یکی از راههای درمان سرفه شدید در خانه محسوب میشود. بروملین خاصیت ضد التهابی دارد و در درمان سرفههای خلط دار بسیار موثر است.
توجه! اگر رقیق کننده خون یا آنتیبیوتیک مصرف کنید، مصرف آنانس ممکن است برایتان مضر باشد. در این رابطه حتما با دکتر عمومی در تهران یا شهر خودتان مشورت کنید.
۱۲. جوشانده ریشه گل ختمی
ریشه گل ختمی دارای مقادیر زیادی موسیلاژ است؛ این ماده تحریکات گلو و سرفه را کاهش میدهد. لعاب گیاهی، مادهای چسبناک و غلیظ است که سطح گلو را پوشش داده و آزار ناشی از سرفه را بهبود میبخشد.
فقط کافیست که ریشه گل ختمی را کمی در آب داغ بخیسانید تا لعاب بندازد؛ بعد از چند دقیقه میتوانید جوشانده خود را میل کنید.
۱۳. مکملهای اِن- استیل سیستئین (nac)
مصرف مکملهای اِن-استیل سیستئین (nac) برای کسانی که دچار سرفههای خلط دار شدید هستند یا میخواهند که مخاط مجاری تنفسی خود را کاهش دهند، درمان فوری خانگی مناسبی است. این مکمل از آمینو اسید ال- سیستئین به دست میآید و بهطور قابل توجهی علائم ابتلا به برونشیت مزمن و سرفه های شدید را بهبود میبخشد.
توجه! این ماده میتواند باعث بروز عوارض جانبی شدید از جمله کهیر، ورم، تب، مشکلات تنفسی و تنگی نفس شود. بهتر است قبل از استفاده از این مکمل حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
۱۴. جوشانده نارون قرمز
نارون قرمز (slippery elm) گیاهی بومی در آمریکا است. ترکیب چند قاشق از این گیاه با آب جوش و میل کردن آن، درمان فوری سرفه شبانه است. نارون قرمز مثل آنانس دارای موسیلاژ است.
توجه! قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید، این گیاه در جذب برخی داروها تداخل ایجاد میکند.
۱۵. دمنوش و بخور نعنا فلفلی
دمنوش و بخور نعنا فلفلی یکی از درمانهای سریع خانگی سرفه است که میتوان از آن بهعنوان قویترین داروی گیاهی ضد سرفه یاد کرد.
برای دمنوش نعنا فلفلی، باید آن را با آب بجوشانید. برای بخور گرفتن هم باید به هر ۱۵۰ میلیلیتر آب داغ، ۳ یا ۴ قطره اسانس روغنی نعناع فلفلی اضافه کنید.
۱۶. لعاب بِه دانه
به دانه را دم کنید تا لعاب بیاندازد و بعد آن را میل کنید. لعاب به دانه میتواند به رفع التهاب مخاط و به درمان سرفه و گلودرد کمک کند. این دانه بهدلیل داشتن موسیلاژ، درمان سریع سرفه مکرر هم محسوب میشود. از این ترکیب میتوانید برای درمان سریع سرفه آلرژی هم استفاده کنید.
۱۷. چای عسل
چای عسل دارای خاصیت ضد التهابی برای گلو است و از جمله راه های درمان سریع سرفههای ناشی از حساسیت هم به حساب میآید. برای تهیه چای عسل میتوانید دو قاشق چایخوری از آن را در یک فنجان آب یا چای بسیار کمرنگ و ولرم یا دمنوش آویشن حل کرده و میل کنید. برای اثرگذاری بیشتر، این مخلوط را یک یا دو بار در روز بنوشید.
۱۸. ژل طبیعی آلوئه ورا
ژل آلوئهورا برای کاهش التهاب گلو و مجاری تنفسی بهترین درمان است. ژل آلوئهورا را میتوانید خالی یا با عسل بخورید.
۱۹. جوشانده کشمش
مقداری کشمش را در آب خوب جوشانده و کمی به آن شکر اضافه کنید؛ با نوشیدن آن خواهید دید که فورا سرفه شما بهبود پیدا خواهد کرد زیرا ترکیبات و قند مفیدی که در کشمش وجود دارد، در درمان سرفه بسیار موثر است. میل کردن جواشنده کشمش، راهی برای درمان سرفه در بارداری هم هست.
۲۰. چای مارشملو
برای درمان سرفههای خطرناک، میتوانید مقداری پودر خشک مارشمالو را در طول شب در چهار لیوان آب گرم خیس کرده و مایع غلیظ را صاف کرده و بعد میل کنید. همچنین میتوانید برای بهتر شدن مزه چای، به آن کمی عسل یا شکر اضافه کنید.
چای مارشملو، درمان سرفههای خشک و شدید و راهی برای درمان سریع سرفه آنفولانزا است.
۲۱. چای سرخارگل
چای سرخارگل باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و با افزایش فعالیت گلبولهای سفید بدن، در درمان سرفه های مزمن و همچنین درمان سریع سرفه در بارداری میشود.
۲۲. دمنوش عسل با لیمو ترش تازه
ترکیب عسل با لیمو ترش برای بهبود سرفههای شدید و درمان سریع سرفه بچهها بسیار موثر است. برای تهیه این ترکیب میتوانید آب لیمو ترش را گرفته و در یک فنجان آب گرم بریزید. سپس دو قاشق عسل به آن اضافه کنید.
این ترکیب را قبل از خواب میل کنید. خوردن این مخلوط گلودرد را تسکین میدهد و مجاری تنفسی را در طول شب مرطوب نگه میدارد. همین دلیل کافیست تا برای درمان سریع سرفه کودکان در خواب، این نوشیدنی بسیار توصیه شود.
۲۳. درمان سریع سرفه با نشاسته
برای درمان سریع سرفه با نشاسته، ۲ یا ۳ قاشق نشاسته را با یک لیوان بزرگ آب سرد مخلوط کنید و بعد آن را روی حرارت متوسط بجوشانید. میتوانید به این ترکیب کمی عسل هم اضافه کنید و بعد آن را میل کنید.
۲۴. روغن سیاه دانه
برای درمان سرفه آنفولانزا و سرماخوردگی، درمان حساسیت و آلرژنها، ورم لوزه، التهاب حنجره، برونشیت، ذاتالریه، سل یا آسم، سیاه دانه و عسل را با هم ترکیب کرده و میل کنید یا روغن سیاه دانه را به گلوی خود بمالید. این روش از قدیمیترین و موثرترین روشها برای درمان فوری سرفههای شدید است.
۲۵. چای شیرین بیان
چای شیرین بیان ی از روشهای سنتی برای درمان سریع سرفه در خانه است. برای تهیه چای گیاهی شیرین، یک قاشق چای خوری از پودر ریشه شیرین بیان را در دو لیوان آب بجوشانید.
درمان فوری سرفه شدید در خانه
سرفه نشانه ای از تهاجم یک ویروس یا عاملی بیرونی به ناحیه گلو است؛ گاهی دلیل آن ویروس سرماخوردگی و عفونت است و گاهی هم گردوغبار. سرفه از آن دسته مشکلاتی است که می توان با کمی صبر، با اتکا به روش های خانگی آن را درمان کرد. سرفه خشک یا سرفه معمولی هم تفاوتی در اثر درمانی این روش ها ایجاد نمیکند، نقطه اشتراک روشهای درمان سرفه خشک و معمولی، طبیعی بودن و بیضرر بودنشان است.
چه زمانی باید برای درمان سرفه به پزشک مراجعه کرد؟
اگر سرفههایتان ادامه پیدا کرد و با وجود درمانهای خانگی خوب نشد، این نشانهای مهم برای مراجعه به دکتر عمومی یا دکتر گوش، حلق و بینی است. پزشک معالج در چنین موقعیتی، داروهای درمان سرفه همچون شربت پلارژین، شربت آیورا، داروی دکسترومتورفان، پزودوافدرین، اکسپکتورانت، فنیل افرین، قرص آلتادین و هیدروکودون- کلرفنیرامین را تجویز خواهد کرد.
اگر هم که اسپری درمان سرفه میخواهید، اسپری سالبوتامول یا اسپری تیمکس، بهترین پیشنهادها هستند. هرچند که بهتر است پزشک متخصص در این زمینه برایتان تصمیمگیری کند.
جدول زمانبندی درمان سرفه سریع
نوع درمان | بهترین زمان مصرف |
درمان خانگی | قبل از خواب |
درمان دارویی | ۶ تا ۸ ساعت یک بار |
سوالات متداول درمان فوری سرفه به صورت خانگی
برای درمان سریع سرفه کودکان روشهایی مثل قرقره آب نمک، دمنوش چایی و عسل، حمام آب داغ و نوشیدن زیاد مایعات را توصیه میکنیم. هرچند که بهتر است برای درمان سریع سرفه اطفال نظر پزشک کودکان را حتما بپرسید.